Vapaus ja Vastuu

Mietin eilen vapautta ja sitä mitä se minulle merkitsee, miten minä koen vapauden tunteen ja koenko sellaista laisinkaan. Päädyin lopputulemaan, jossa totesin sisäistäneeni lähivuosina omasta mielestäni jotain olennaista vapaudesta. Näkemykseni siitä, mitä vapaus tarkoittaa ja miltä se tuntuu, on jotain ihan muuta kuin mitä ajattelin sen olevan vuosia sitten.

Vapaus ja vastuu liittyvät mielessäni voimakkaasti toisiinsa.

On ollut aikoja, kun olen mieltänyt vapauden sellaiseksi, että ei tarvitse olla mistään asiasta vastuussa. Tai että ainakin noita vastuullisuuden piiriin kuuluvia asioita olisi mahdollisimman vähän. Silloinhan olisin miltei kirjaimellisesti vapaa; vapaa velvoitteista, vapaa pakosta tehdä jotain, vapaa olemaan ja tekemään ja sanomaan juuri mitä haluan.

Asiaa pohdiskeltuani huomasin, että tuohon ajatusmaailmaan vapaus sellaisena miten sen nyt määrittelen, ei oikein meinaa istua laisinkaan. Muistelin olemistani ja tekemistäni. Miten sellaisena semisti tai enemmänkin ajopuuna oleminen oli minusta vapautta, ei juuri lainkaan vastuuta mistään. Vastasin vain itselleni, jos sillekään. Toki aina on asioita ja on ollut, joista olen ollut vastuussa ja vastuuni kantanut, mutta tässä kontekstissa jätän ne ulkopuolelle. Tuossa vapaudessa on kääntöpuolensa, niin kuin kaikissa asioissa yleensä on. Jos ihminen on irti itselleen tärkeistä asioista, juureton, voi joutua helpommin tuuliajolle. Sitä ajattelee olevansa vapaa ja vastuuton ja samaa aikaan ei oikein tarkalleen tiedä mihin tarttuisi ja mitä tekisi. On vapaa, eikä saa itsestään mitään kuitenkaan kunnolla irti, koska on niin vapaa. Se tuo mukanaan epäsäännöllisyyttä, jonkinlaista kiirettä aina jonnekin, asioiden jättämistä kesken, epäolennaisuuksiin puuttumista ja oikeasti tärkeiden asioiden tai aiheiden pakoilua. Koska on niin vapaa, ei tarvitse. Olemme mukavuudenhaluisia.

Vastuun kantamisessa on monta kerrosta ja yhden kerroksen alta löytyy aina jotain muuta. Vastuu voi tuntua taakalta, jos se on sellaista, jota ei ole itse päättänyt tai halunnut. Jos ei pysty mitenkään muuttamaan sitä mistä on vastuussa ja joutuu yhä uudelleen ja uudelleen tekemään asioita itselle vääristä lähtökohdista, syystä tai toisesta.

Mutta mikä on niin ihanan vapauttavaa vastuussa? Se, että olet itse saanut päättää. Se, kun tietoisesti olet vastuussa jostakin ja pidät siitä. Vastuu tuo mukanaan rutiinia, se auttaa rakentamaan juuria ja voi jopa auttaa ideoimaan uutta. Vastuu pitää liikkeellä. Vastuu tässä kontekstissa tuo mukanaan vapautta, sellaista vapautta, jota minä arvostan. Vaikka olisin valinnut kuinka aikaavievän asian, josta olen vastuussa, niin se ei tunnu taakalta, se on etuoikeus, se on jotain, joka pitää minut oikealla tiellä, minun polullani.

Elävä esimerkki: käyn tallilla oikeastaan päivittäin. Liikutan hevosta, hoidan sitä, teen sille ruokaa, juttelen ja rapsuttelen, analysoin terveyttä ja mielentilaa ja niin edelleen. Joka ei päätöstäni tai kyseistä lajia ymmärrä, voi sivusta kauhistella sitä; miten sitovaa touhua se on, tylsää ja  vaikeaa ja aina pieni huoli takaraivossa siitä, miten se hevoseläin voi.Rahaa menee ja harvoin mikään menee suunnitelmien mukaan ja ilman epäonnistumisia. Ja minulle se on vapautta enemmän kuin mikään muu. Heitän rahaa käytännössä lapiolla paskan muodossa pellolle, käytän aikaani enemmän kuin riittävästi kaikkeen hevosiin liittyvään, totean usein, että en osaa mitään enkä koskaan opi tarpeeksi. Ja silti, olen valinnut vapaudekseni vastuullisen harrastuksen, tietoisesti.

Mietin siis eilen sitä vapauden kokemusta, että mistä se tulee. Ja miksi koen vapautta asioissa, jotka oikeasti sitovat aika paljon. Kaiken takana tuntuu olevan se, että olen saanut itse päättää ja saan koko ajan itse päättää. Enemmän ja enemmän huomaan, että asiat, jotka minä koen vapaudeksi voivat olla sellaisia, jotka sitovat itseasiassa aika paljonkin. Minulle vapaus ja vastuu kulkevat siis monessa asiassa käsikädessä. Enemmän on merkitystä sillä, miten vastuulliset asiat koen; tuovatko ne merkitystä ja merkityksellisyyden tuntua minun elämääni? Pitävätkö vastuuni minut liikkeellä ja kiinni elämässä?

Vastuu valita ja olla vapaa, vapaus olla päättää omasta elämästään. Kukaan muuhan  ei sitä oikein puolestasi voi tehdä. Aihe on hyvin kontekstisidonnainen ja saattaa elää paljonkin elämän mukana. Oletko koskaan ajatellut, mitä vapaus sinulle tarkoittaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *